Wednesday, October 17, 2007

Pokok Geti (Turi)


Turi Sesbania grandiflora
Famili: Papilionaceae
Nama Lain: Geti Sasban

Turi atau geti adalah sayur tradisional yang kurang diminati lagi. Pucuk atau daun mudanya kadang-kadang dijual di pasar malam atau di pekan sehari. Masyarakat desa gemar memakan sayur ini dan biasanya dimasak lemak atau masak manis.

Masyarakat desa juga menganggap pucuk geti sebagai laksatif. Jus dan bunganya dikatakan boleh mengurangkan inflamasi dan gatal hidung serta mengubati batuk. Air rebusan akar dikatakan dapat mengurangkan batuk dan mengeluarkan kahak.

Analisis khasiat makanan, pucuk turi mengandungi khasiat yang tinggi, terutama vitamin C. Dalam tiap-tiap 100 gram (g) bahagian yang boleh dimakan mengandungi: air 77.2 g, protein 8.4 g, lemak 1.1 g, karbohidrat 9.7 g, serat 1.8 g, kalsium 181 miligram (mg), fosforus 29 mg, ferum 0.3 mg, natrium 23 mg, kalium 356 mg, karotena 5022 ug vitamin A 837 ug, vitamin B1 0.06 mg, B2 0.71, niasin 2.4 mg, vitamin vitamin C 114 mg.

Pokok Turi berasal dari Asia Tenggara dan bersaiz kecil. Tingginya 3 hingga 5 meter, batang lurus, berdahan banyak dan lateral membentuk silara yang rendang. Daunnya majmuk pinat, kira-kira 20 - 30 sentimeter (sm) panjang, terdiri daripada 20 - 40 pasang anak daun yang berbentuk oblong, 2.5 - 3.5 sm panjang dan 1.5 - 2 sm lebar, berwarna hijau muda.

Infloresennya rasem yang pendek tumbuh pada aksil daun dan bunganya 2 � 3 kuntum pada satu rasem. Bunga ini berbentuk seperti paruh burung, 7 - 9 sm panjang, 1 - 1.5 sm lebar, berwarna putih atau merah mengikut kultivarnya.
TURI semakin dilupakan.

Lenggainya seakan-akan kacang panjang, 20 - 60 sm panjang, 1 - 1.5 lebar, berwarna hijau kekuningan, bertukar perang apabila masak dan mengandungi biji yang banyak

Pokok Turi mudah dibiakkan dengan cara keratan batangnya. Keratan boleh ditanam terus ke tanah. Ia amat mudah hidupnya dan tidak memerlukan jagaan yang rapi. Di kampung, pokok ini ditanam sekitar rumah sebagai tanaman parak (dapur). Pokok ini juga mula ditanam sebagai tanaman hiasan dan bunganya yang berwarna putih dan merah sangat menarik